MOTORSPORT

Visst är det något speciellt med bilar och motorcyklar?


Diana fick vara blomsterflicka tillsammans med Nicole Henderson vid prisutdelning den 11 juni när Team Bikab vann mot Eldarna i speedway div 1.
Vilken upplevelse för att få krama om hälften av speedwaykillarna!
Foto:
www.motorz.se

Och det är något väldigt speciellt med SPEEDWAY!
En tävling på en rund bana där 4 förare på var sin motorcykel, som saknar växlar och broms (!), gör upp under 4 varv om vem som ska komma först i mål.

Alltså, varje heat körs i 4 varv med 4 förare, 2 från varje lag. För att man enkelt ska kunna se vem som är vem har hemmaförarna alltid röd och blå hjälm och bortalaget har vit och gul (gul/svart).
Det gäller att komma etta och tvåa i mål för att få mest poäng till laget (första plats ger 3 poäng, andra plats ger 2p och tredje plats ger 1p). 16 heat på en kväll och då har 96 poäng fördelats mellan de två lagen. Lagen möts hemma och borta. Det vinnande laget erhåller 2 poäng i serien, och dessutom får det lag som totalt från de båda mötena har fått ihop flest poäng 1 bonuspoäng.


Greg Hancock och Scott Nicholls. Foto: © Ola Lindholm

En amerikansk förare vid namn Sam Ermolenko, har beskrivit det bästa med sporten
"En tävling tar bara 2 timmar. Du ser allt på banan, där ett gäng dårar på motorcyklar, som saknar broms, som försöker lura varandra."

Fast det som är så speciellt med speedway i just ljud och lukt. Att höra och känna mullret när cyklarna står på startlinjen sekunderna innan domaren släpper upp tejpen. Att känna doften av metanol (fast det är väl egentligen den vegetabiliska oljan som luktar) kan inte beskrivas... Och att sitta bland 3000 andra som håller på samma lag, när det är tufft på banan måste upplevas.
Det är väl det som varje år vid säsongspremiären, får en att sitta på läktaren och inse att man i år igen glömt att ta på sig den där extra tröjan och långkalsongerna... För det brukar vara kalla kvällar i slutet av april/början av m
aj!


Röd Robert Sawina Blå Jesper B Jensen. Foto: © Ola Lindholm

År 2003 var vi på alla Smedernas matcher i Elitserien utom två (Valsarna borta och Kaparna borta). 2004 var det nog lika många matcher vi såg, PeGe missade en match pga lunginflammation. 2005 blev det nog full pott i alla fall hemma. Till bortamatcherna åker man antingen i egen bil eller med supporterklubbens bussresor. På senare år har det även blivit MC-åka.
T o m Häxa har varit med på flera supporterresor, och uppskattats av de flesta andra bussresenärerna.

Åse och PeGe innehar funktionärslicens och har från 2005 varit funktionärer vid Smedernas och Team Bikabs hemmamatcher, Åse oftast som tävlingssekreterare och PeGe som bl a guide vid företagsevent samt vid MC-kortegen inför förarpresentationen. Iband passas en och annan grind också. PeGe har också mekat åt några av div1 förarna.

Diana följer ibland med på de hemma matcher som körs under sommarsäsongen, då det är varmt och ljust länge. Även hon tycker speedway är kul och det är ganska spännande att gå in i depån efter matchen och se alla förarna... och att få vara blomsterflicka vid prisutdelningen... det slår nog allt!


1996-års världsmästare Billy Hamill och Diana den 11 juli 2006.


Billy Hamill Foto: © Ola Lindholm

2003 åkte ett gäng Smed-supportar till Köpenhamn för att tittat på Grand Prix-tävling. Andra GP-tävlingar vi sett på plats är Bydgoszcz (2000) Stockholm (2002 samt 2004) och Göteborg (2002 samt 2003... två gånger...). Sedan givetvis GP-tävlingarna på hemmaplan i Eskilstuna 2005 och 2006. Vi var båda med som funktionärer. Och så var Åse i Målilla 2005, där även släkten från Skåne infann sig.
Läs Åses reseskildring från Köpenhamnsresan HÄR >>

PeGe har varit med och på sin MC skjutsat Smedförare vid lagpresentationen inför elitseriematcher. Man tycker nästan att hans Suzuki Marauder borde betingat ett högt pris vid försäljningen, så många världsmästare som suttit på den...
Här syns han och 2003-års världsmästare Nicki Pedersen.


Nicki Pedersen och PeGe. Foto: © Ola Lindholm


PeGe och Nicki Pedersen. Foto: © Ola Lindholm

Nedan skjutsar Dianas pappa Jason Crump, Australien, 2004-års världsmästare. Bilden är tagen av fotografen Mike Patrick, England, vid Grand Prix-tävlingen i Eskilstuna 14 maj 2005.


PeGe och Jason Crump. Foto © Mike Patrick, UK

Nedan bild från GP Sweden 2006, då PeGe skjutsade Leigh Adams, Austaralien vid förarpresentationen.


PeGe och Leigh Adams, GP Sweden 2006. Foto © Rowan

Flera av bilderna på sidan är tagna av Ola Lindholm, en kille som är helt otrolig på att fotografera speedway och rally. Bilderna är belagda med copyright, och lånade och publicerade med tillstånd av fotografen. Vill du se fler motorsportbilder?
Besök Mike Patrick's webb-sida.