OM OSS

Vi gifte oss i största hemlighet, i Torshälla Rådhus den 10 november 2006 kl.17.00 inför vittnen Erica Nilsson och Robert Junttila. Vigselförättare var Sven Janeheden. Diana var givetvis med.

OM ÅSE...

Foto: Mari med Puma
Åse och Demo på jaktkurs 14-15/4

Går sjukskriven pga fibro myalgi, kort beskrivet som vandrande värk i kroppens mjukdelar, liknar träningsvärk fast mycket mycket värre... Det enda som verkligen hjälper mot värken är ridning i barbackasadel. Men det kan man ju inte pyssla med hela dagarna.
En mycket stor del av Åses liv har med djur och natur att göra, på ett eller annat sätt. Hon gör också mitt bästa för att påverka Diana så hon ska tycka det har med djur och natur är kul! Diana är inte rädd för spindlar och plockar glatt upp snäckor, men humlor är något hon är rädd för. Varför vet jag inte - det kanske har varit någon humla som varit närgången.
Åker numer gärna MC bakom PeGe, efter han monterat på en sissybar.


OM PEGE...


PeGe skjutsar Jason Crump vid förarpresentationen till 2005-års VM-deltävling.

Jobbar som elektriker med eget företag, PeGe:s El & Styr, vilket också är en stor del av hans liv. Att vara egen företagare är ju ett sätt att leva!
Är lite prylgalen - den som har mest grejor när man dör vinner :-) Nä riktigt så illa är det inte, men många impuls köp av teknikgrejor har gjorts.
Gillar när MC och bilar glänser, varför många timmar tillbringas i garaget med svamp eller putstrasa i handen. Och har man då bl a en off-road cykel så blir det mycket putsa - även den ska glänsa!
Ett stort intresse hos hela familjen är SPEEDWAY! Ingen hemmamatch missas. Både PeGe och Åse är funktionärer hos Smederna. Till bortamatcherna åker man oftast MC om de ligger inom rimligt avstånd samt väder och årstid tillåter. Även matcher utomlands har besökts!
Läs mer om speedway under Motorsport.

OM DIANA


Diana på Malou augusti 2006.

Går på Fjärilen, Glömsta förskola i Torshälla tillsammans med en massa andra barn. Älskar att gå till dagis och vill inte missa en dag om det inte är helt nödvändigt.
Prinsessor och dinosarier är det som upptar tankarna mest just nu. Även vulkaner och att rita hjärtan hör till favortisysselsättningen. Diana är duktig på att räkna och har även börjat med lära sig bokstäver.
Att "ta hand om" alla snäckor, spindlar, skalbaggar och andra kryp som irrat fel och kryper på entrégången till huset elelr kommit inomhus, tillhör Dianas egenpåtagna uppdrag.
Och givetvis - TITTA PÅ TV/DVD - Landet för länge sedan, Barbi, Svanprinsessan (och andra prinsessor) och världen går nästan under om hon skulle missa Bolibompa *ler*
Att få rida på häst eller på pappas motorcykel är ganska kul. Det gäller ju att leda in henne på rätt spår...


Diana debuterar på hundutställning 25 augusti 2007, med Häxa i Barn med hund.
Resultat: delad 1:a plats.

OM HUNDAR...

Ett stort intresse är hundar - träning, tävling och avel.
I dagsläget finns 2 Flatcoated retrievers i vårt hem - en hane på 3 år och en tik född 2008.
Läs mer om dem på www.kennel.rowanblossom.com >>

I och med hundarna, som är av jakthundsras, så har intresset för jakt vaknat. Åse har en påbörjad kurs i Jägarexamen i bakfickan, men fullföljde aldrig då jag är en usel skytt. PeGe däremot fixade både teori (trots total okunnighet om fåglar innan kursen!) och skytteprov!
Det roligaste som finns är att se när ens hundar får fungera som apportörer vid jakt (eller jaktprov). Det är detta de är skapade för och de älskar verkligen sitt arbete.

OM MC...

PeGe har haft MC-kort sedan han var 16 år.
Intresset har legat nere några år, men 2000 vaknade MC-nerven till liv igen och en mindre MC inköptes i Strängnäs.
Åse har alltid varit totalt ointresserad av MC och ännu mer ointresserad av att sitta bakpå.
2001 köpte PeGe en Suzuki Marauder, custom hoj alltså. Han fick länge åka ensam, men Åse åkte till slut med till någon speedwaymatch borta, mest för att man kunde ju inte sitta och åka en person i bil och en på MC, från samma familj. Men inte var det speciellt kul att åka - ont i ändan och kallt!
2005 byttes Maraudern mot en betydligt större Honda VTX 1800. Denna hoj har utrustats med sissybar och NU tycker även Åse att det är kul att åka med.
Läs mer under Hästkrafter.

OM HÄSTAR...
Ja, hästar har nog alltid varit intressant sedan Åse började rida på ridskola i 10 års åldern. Då satt intresset i fram tills 17 års åldern då jobb tog över tiden.
Tyvärr har vi ingen häst längre då den inte passade Åses storlek längre *rodnar*

Även PeGe har varit med och ridit. En gång runt stallet på Ericas Lutte och sedan på Bafique (äg Charlott Stomwall) då PeGe fick följa med Åse på en ridtur i skogen! Enligt PeGes egna ord var det HÄFTIGT!
Läs mer under Hästkrafter.


Åse, Diana på Lola och Erica.

OM DJUR OCH NATUR...
I trädgården får man se många kryp av olika slag; sniglar, spindlar, larver, fjärillar, skalbaggar, myror *ryser*...
Alla små kryp fashinerar Åse - utom myror - titta nära på en spindel så får ni se något ganska fantastiskt.
En mycket användbar sida för att titta på och kanske ta reda på vad det är för kryp eller annat som man hittat i naturen, är "Jourhavande biolog", en sida som ligger under Naturhistoriska Riksmuseet.


Luden larv. En Gräsulv, Macrothylasia rubi, ser ut så HÄR när den är "klar"!


Krabba modell mindre (ca 25 mm) hittad på stranden på Fuerteventura 2006.

Av Åses goda vän Ingemari har Åse blivit "lurad" att börja "tomtskåda" fåglar. Ja, man räknar hur många olika fågelarter man kan se från sin tomt. Det är alltså inte fågeln som ska ha varit på tomten - huvudsaken är att den som sett den varit det. Om man sedan stått på taket eller varit inomhus spelar ingen roll.
Här är vår TOMTLISTA över alla 45 arter vi hittills sett >>

Ett jordnära intresse hos Åse är att studera bergarter, ja stenar helt enkelt. Mest för att de är vackra i färg och form men också de mer vanliga grå kan vara intressanta.
Detta intresse väcktes nog av att Åses morfars mor Elsa hade en vacker ovanlig sten på kanten av sin kakelugn. Denna har gått i arv och nu vet Åse att det är en ganska stor bit kvarts. Gulfärgad med tydliga kristallika stavar.

Annat vackert Åse har hittat är rosenkvarts som sitter inbäddad i gnejs.

Har man tur kan man också få erbjudande om att besöka Kolmårdens vargar.
2002 var jag tillsammans med medlemmar i FRK Bergslagen på besök hos vargarna i Kolmården. En ganska häftig upplevelse måste jag säga.


Vargar i Kolmården 2002


Vargar i Kolmården 2002


Vargar i Kolmården 2002

Annars får man hålla tillgodo med igelkottarna som brukar besöka trädgården varje sommar, till hundarnas förtret. Hundarna har svårt att förstå igelkottarnas språk - de morrar - och gör allt för att fånga deras uppmärksamhet.
Häxa försöker skrämma iväg dem som man skrämmer iväg traktens katter: man rusar fram och skäller - vilket gör att igelkotten bara rullar ihop sig.


Igelkott 2005

Grodor och ödlor är mycket intressanta att studera. Det tråkiga är att vid huset i Torshälla finns inte den fina damm som fanns vid huset i Hällberga. I den bodde grodor och deras avkommor samt salamandrar. Ja, i Sverige finns faktiskt två vilda salamanderarter, Större och Mindre salamander. Vilken det var som bodde i Hällberga-dammen är Åse inte riktigt säker på men troligen var det den mindre. Ja, bodde och bodde. De bor ju bara i vatten från våren när de vaknar upp ur sin vinterdvala tills ungefär runt midsommar. Därefter lever de som ödlor på land. Som mest fanns 3 salamandrar, 1 hane och 2 honor.


Ödla på Fuerteventura 2006.

Grodor fanns i massor däremot. Olika storlekar och säkert flera arter också. De största var som en vuxens hand i utsträckt simmande läge. De minsta var som tumnageln. Det var de som var av årets skörd och nyss uppklivna ur dammen.
Det är ganska fantastiskt att står ute en mörk kväll i mars/april och lyssna på grodornas sång. Det finns en grodsort som låter som en "mindre skällande hund när man hör skallet på håll"! Att sedan gå ut morgonen efter serenaden för att se resultatet (grod-rom) om grodkillarna lyckats fånga någon grodtjej är lika spännande.

I Torshälla har vi inte sett några grodor men en och annan padda har hoppat förbi. Får väl ta och anlägga en damm och se om det finns några grodor i området som kan behöva nytt hem.

Stopp i avloppet!
Vid biltvätt på garageinfarten blev stopp i dagvattenbrunnen som finns utanför garaget. Med hjälp av högtryckslangen, som man spolade med från brunnen inne i garaget lossnade proppen och landade på marken vid bilen.

Förvåningen var stor när det visade sig vara en PADDA modell större som orsakat stoppet. Hur den hamnat i avloppet är för en gåta. Brunnsgallrets nät är ca 1x1 cm så den måste antingen ha ramlar ner som liten padda - troligt? nä - eller kommit upp via avloppet...


Avlopps-djur?! Här på Åses arm.

Snäckor och sniglar är ganska intressanta så länge de inte äter upp trädgården. I Hällberga fanns massor av Vinbärssnäckor, ja så heter de där stora "sniglarna" med hus. Fast nu är det väl så att har en snigel hus heter den snäcka :-)
I Torshälla har finns också Vinbärssnäckor men desto fler tomma skal (hus) efter dem och även andra mindre arter, både levande och tomma hus. Vi får väl se om vi kan hitta namn till dem också.
Här följer några bilder av sniglar och snäckor i vår trädgård.


Pantersnigel (kan också kallas Leopardsnigel).

Denna vackra Panter snigel (Leopard snigel) - Limax Maximus hittades på vår trädgårdsgång. Ca 12 cm lång och "fingertjock". Har aldrig sett en sådan i trädgården förut. Bara vanliga små åkersniglar. Någon gång har Åse sett en svart skogssnigel i skogsbacken bakom trädgården men det var många år sedan!
Tack och lov *tar i trä* har vi inga mördarsniglar (Spansk skogsnigel) hos oss.
HÄR finns lite snigel info från Göteborgs Naturhistoriska Museum!
Annan kul men informativ sida om sniglar finns HÄR.


Annan sorts snäcka.


En mycket liten Vinbärssnäcka!